Záťažové testy v európskych atómkach odhalili stovky nedostatkov

02.10.2012 Celý región

Brusel 2. októbra (TASR) - Na európskych jadrových reaktoroch zistili stovky nedostatkov, prevažne vo Francúzsku. O správe o výsledkoch záťažových testov, ktorá prenikla do nemeckých a francúzskych médií, dnes informoval internetový portál EU observer.

Záťažové testy slúžia na zhodnotenie pripravenosti 143 úradne povolených jadrových elektrární odolať extrémnym situáciám - zemetraseniam či teroristickým útokom. Európska únia ich zaviedla po tom, ako zemetrasenie a cunami poškodilo reaktory v japonskej Fukušime v marci minulého roka.

O časti obsahu správy o výsledkoch záťažových skúšok informoval francúzsky denník Le Figaro a nemecký denník Die Welt. Žiadna z 58 francúzskych atómových elektrární v rôznej miere nespĺňa medzinárodné bezpečnostné štandardy stanovené Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu.

Podľa Le Figaro bezpečnostné a záchranárske vybavenie vo francúzskych jadrových reaktoroch pre prípad havárie nie je dostatočne chránené, 19 z nich okrem toho nemá zariadenia na meranie zemských otrasov.

Správa neodporúča uzavretie žiadnej z atómových elektrární v krajinách EÚ, zvýšenie ich kvality na úroveň vyhovujúcu medzinárodným štandardom by však stálo približne 25 miliárd eur, poznamenal francúzsky i nemecký denník.

Európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger odprezentuje záverečnú správu a odporúčania na nadchádzajúcom summite EÚ 18.-19. októbra, uviedol EU observer. V stredu má so zisteniami oboznámiť ostatných európskych komisárov.
 

Vyberte región